Het verhaal van een man die ontdekte dat niet alle memes grappig zijn in de ogen van de wet, en zijn strijd tegen de politieke correctheid die hem achter tralies zette.
Vandaag verdiepen we ons in een verhaal dat zo tragikomisch is dat zelfs de oude Grieken het te bizar zouden vinden. Onze hoofdpersoon? Niemand minder dan Dries Van Langenhove, een man wiens naam synoniem staat voor het delen van “humoristische” memes. Ja, je hoort het goed. In een parallel universum zou Driesje misschien bekend staan als een eenvoudige meme-liefhebber, maar in onze wereld heeft hij een iets minder onschuldige bijnaam verdiend: De Trollenkoning van België.
Dries’ recente avonturen in de rechtbank hebben geleid tot een epische saga die rijk is aan ironie. Het verhaal begint wanneer Dries en zijn trouwe ridders van de Ronde Tafel (ook bekend als Schild & Vrienden) worden betrapt terwijl ze niet alleen grappen uitwisselen, maar ook racistische, antisemitische en negationistische memes delen in wat men zou kunnen omschrijven als de minst grappige WhatsApp-groep ooit. Met een collectie van 65.000 berichten die meer haat bevat dan een gemiddelde internetcommentaarsectie, werd Dries uiteindelijk veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf en een boete van 16.000 euro.
Nu beweert Dries dat het allemaal om de lol ging. “Het zijn maar memes, bro,” lijkt zijn verdedigingsstrategie te zijn geweest, een zin die we ons kunnen voorstellen dat hij met tranen in zijn ogen uitsprak terwijl hij zijn collectie van Pepe de Kikker knuffels omarmde. Maar de rechtbank was niet geamuseerd. Ze beschreven de hele operatie als een “beerput van hate speech,” waarmee Dries onbedoeld de titel won van ‘Misschien Wel de Minst Grappige Persoon in België’.
In een plotwending die niemand zag aankomen (behalve iedereen), kondigde Dries’ advocaat aan dat ze onmiddellijk in beroep zouden gaan tegen de uitspraak. Want als er iets is dat we kunnen leren van de online cultuur, dan is het wel dat het nooit de fout is van de troll – het is altijd de schuld van diegenen die de grap niet vatten. Of in dit geval, de rechter, die volgens de advocaat “illegale zittingen organiseert.”
Ondertussen heeft het Vlaams Belang, in een schokkende wending van loyaliteit, verklaard dat ze volledig achter hun meme-koning staan. Dit roept natuurlijk de vraag op: als je memes zo edgy zijn dat je een jaar in de gevangenis belandt, zijn het dan echt nog wel memes?
Als deze saga ons iets leert, dan is het wel dat er een dunne lijn bestaat tussen een grapjas en een rechtbank beklaagde. Dus de volgende keer dat je een twijfelachtige meme wilt delen, vraag jezelf af: “Is dit het waard om de volgende Dries Van Langenhove te worden?” Of, misschien nog belangrijker, “Wil ik echt bekend staan als de persoon die humor zo slecht begrijpt dat zelfs de oude Grieken hun hoofd zouden schudden in afkeuring?”
Blijf lachen, beste lezers, maar onthoud: niet alle memes leiden naar het meme-paradijs. Sommige leiden rechtstreeks naar de gevangenis. En in tegenstelling tot Monopoly, is er geen “Ga vrijuit”-kaart in het echte leven. Tot de volgende keer in Brolitiek, waar de politiek altijd net iets grappiger is dan de realiteit.